dijous, de febrer 28, 2008

COS i ÀNIMA


Reprenent el bloc després d'una setmana voldria fer especial menció a la campanya de promoció que està presentant estos dies el Consell Regulador de la DO Terra Alta per les nostres comarques. Es tracta de "El celler de les Terres de l'Ebre", que no és altre que el que conformen tots els vins que es produeixen a la Terra Alta. La DO proposa als restauradors ebrencs una iniciativa innovadora, senzilla i útil. Els restaurants que ho desitgin poden recollir un carta de vins, que els facilitarà el Consell Regulador, amb pegatines de les 117 referències de vins que es produeixen i estan inscrites a la DO de la comarca. Els retauradors, segons els seus canals de distribució, preferències, gustos o per adequació a les seves cartes, poden incloure 16 referències en aquesta nova carta de vins, on hi constaran les característiques i tot la informació de cada un dels caldos escollits. D'aquesta manera tots els restaurants de les Terres de l'Ebre podrien tenir una carta de vins exclusivament Terra Alta que complementaria la carta de vins que ja disposi el restaurant.

El president del CR de la DO Terra Alta, Jaume Descarrega, explicava recentment que quan van rebre la visita de José Peñín, crític veterà de vins i autor de la Guia Peñín, la guia de vins més prestigiosa d'Espanya, aquest va voler ressaltar el potencial dels vins de la DO i va remarcar la evidència que la de la Terra Alta és una DO per descobrir.

El Consell Regulador ha fet un gran esforç de promoció els últims anys i ara s'estan tenint uns resultats molt positius. La DO estarà present a la Fira Alimentària 08' de Barcelona, per primera vegada amb un estand propi. Descarrega assegura que els vins de la DO Terra Alta han deixat de ser reconeguts pel grau alcohòlic per fer-se conèixer per la seva qualitat. Segons el president de la DO, provar estos vins és la millor manera de convèncer-se de la seva gran qualitat. A això uns instem perquè estem segurs que tos arribaran a "cos i ànima".

Salut!!

dijous, de febrer 21, 2008

INCENDI A GANDESA


Un incendi bastant espectacular ha fet saltar les alarmes este matí a Gandesa. El foc s'ha produït en una de les naus de la fàbrica de plàstics de Gandesa propietat de Gràfiques Salaet. La fàbrica està situada a la carretera de Bot, TV-3531, al quilòmetres 0,5, a la mateixa sortida de la població. Sembla que el foc s'hauria originat mentre es realitzaven uns treballs de soldadura prop d'una de les parets de la nau recoberta de poliuretà, un material molt inflamable.
Durant uns deu minuts, unes grans flames sobresortien de la fàbrica i s’ha format una espectacular columna de fum. Segons informen fonts del Bombers de la Generalitat, l'incendi ha afectat una màquina de premsat plàstics i alguns elements. També tres treballadors de l'empresa han resultat ferits lleus per la inhalació de fum i un quart treballador hauria patit creades de primer grau en una mà. Tots quatre han estat traslladats al CAP de Gandesa. En l'extinció de l'incendi hi han treballat 10 dotacions de Bombers i el foc s'ha donat per controlat a les 11:00 del matí, mitja hora després que el Servei d'Emergències revés l'avís de l'incendi.

Audionotícia:



També un petit accident de trànsei s'ha produït sobre les 11:00 hores a la carretera C-43 entre Gandesa i el Pinell de Brai. Un cotxe ha sortit de la via però no hi ha hagut cap persona ferida.

dimecres, de febrer 20, 2008

OBRIM LA BIBLIOTECA COMARCAL


Mentre les administracions es passen la pataca calenta de perquè la Biblioteca Comarcal de Gandesa segueix tancada 10 mesos després de la finalització de les obres, s'ha engegat una campanya virtual per Internet per reclamar l'obertura immendiata de l'equipament.
La iniciativa l'encapçala Daniel Gil, bilbiotecari i contribuent indignat per aquests errors burocràtics que acaben perjudicant sempre a l'usuari i en aquests cas els habitants de Gandesa i de tota la Terra Alta.

Per participar a la campanya, fet que tos demanen, visiteu o bé http://campanyes.org/BibliotecaGandesa o bé el bloc d'en Daniel Gil, http://www.bauenblog.info/.

Adheriu-tos!!!

[bauen_Blog] : "Campanya per demanar l’obertura de la Biblioteca de Gandesa
No sé si servirà d’alguna cosa, però penso que cal començar a moure’s i fer activisme virtual i social. Així que he obert una campanya per reclamar l’obertura immediata de la nova Biblioteca de Gandesa. La campanya finalitza el proper 31 de març de 2008, i veureu que he posat com a destinatari l’Ajuntament de Gandesa. Bé, t’obliguen a posar un destinatari, i he posat l’Ajuntament com podria haver posat la Generalitat. Però vaja, això és el de menys; l’important és recollir adhesions.
http://campanyes.org/BibliotecaGandesa"

dimarts, de febrer 19, 2008

CAÇANT AL CAÇADOR

Ahir a la nit no vaig ser a temps de veure el programa Caçadors de paraules dedicat a la parla del Delta de l'Ebre. Avui m'he pres un instant per mirar-me estos fantàstics 20 minuts al 3alacarta i haig de dir, com he llegit en un bloc amic, que el pobre Roger de Gràcia se tonave loco caçant paraules. Però és que la veritat, en algun dels moments del progama una servidora, des de la Terra Alta, també ha tingut dificultats per seguir el vocabulari de l'arròs! No és fàcil i menys en argots tan professionals! De tot plegat, voldria destacar la part dels malnoms, un aspecte tant característic de la nostra terra que no crec que perdem mai (tots i cadascun dels ebrencs en tenim més d'un... i de dos!).

I per últim, una felicitació. Per la mirada al llenguatge i a les tradicions, com els bous, del sud ebrenc. Per no jutjar, ni etiquetar, ni recaure en els tòpics i els personatges de sempre i per no obviar cap de les cares de la moneda, com el respecte als animals que es té. Per mostrar un correbous com mostraríem una festa amb naturalitat i amb la seva banda sonora: les tan oblidades xarangues!

Res més, si tos ho vau perdre aquí hi deixo l'enllaç:

http://www.tv3.cat/videos/270669

SUPLEMENT 2 IES TERRA ALTA

I tos presentem una nova setmana als alumnes de 1r d'ESO de l'IES Terra Alta amb els seus textos (en castellà i per a que no es digui que no el saben)i les seves cançons preferides. Avui l'Aleix, el Roger, la Diana, el Pau i el Martín ens expliquen com és un dels seus dies quotidians, la seva vida diària a l'Institut. Alguns repeteixen experiència a la ràdio però tots ells han fet aquesta feina perfecta!!!

Al primer podcast de la setmana hi trobareu la introducció de Lluís Fernàndez i el primer dels nostres col·laboradors: l'ALEIX.



Seguim ara amb el dia del ROGER.



Torn per a la veu femenina del Suplement 2 de La Létera: la DIANA.



El PAU fa repàs a la seva quotidianitat.



I de nou per cloure el programa, la originalitat del MARTÍN.



I Això és tot. Recordar que aquest programa el podeu escoltar cada dilluns a partir de les 17:00 hores i cada dimarts a partir de les 11:00 hores, a l'hora del pati dels nostres col·laboradors!

Gràcies a tots ells i a Lluís Fernàndez per idear, dirigir i crear aquests Suplements de La Létera.

dilluns, de febrer 18, 2008

ACCESSIBILITAT DE LA VIA VERDA: 2ª FASE

El Consell Comarcal de la Terra Alta licita la segona fase de les obres d'accessibilitat de la Via Verda. El pressupost de licitació és de 160.629,70 euros i la seva execució té un termini de quatre mesos. Ara sobre un període de 26 dies perquè les empreses interessades presentin les seves ofertes.

El projecte d'accessibilitat de la Via Verda de la Terra Alta es troba inclosa dintre de les actuacions finançades pel Pla de Dinamització Turística de les Terres de l'Ebre. El projecte té l'objectiu de fer accessible aquest camí (que circula sobre l'antiga plataforma de la línia ferroviària de la Vall de Safan) a totes les persones, especialment, en el cas d'aquelles que pateixen algun tipus de discapacitat.

Notícia ACN 18-02-08

LLISTA d'ÈXITS

Cada migdia Gerard Garcia repassa els èxits pop del moment. Trobareu en aquest bloc un petit fragment de seu programa a Top Sobremúsica. Amb aquest missatge volem informar de la possibilitat de votar les vostres cançons preferides. És tant senzill com escriure un correu a topsobremusica@gmail.com.

Tos estarem esperant!!

ÀUDIONOTÍCIES

Seguim amb l'aventura dels podcast.
Adjuntem noves notícies àudio sobre la Terra Alta.

Notícia publicada a La Veu de l'Ebre en referència a la candidatura de la Terra Alta per acollir un dipòsit subterrani de CO2.




Notícia apareguda al Diari de Tarragona en referència a la Biblioteca Comarcal i el retard en la seva obertura.

dilluns, de febrer 11, 2008

JOAN ISERN

La música més alternativa a Ràdio Gandesa ve conduïda per Joan Isern. Lluny de la ràdio-fòrmula, el seu programa dóna espai a la música actual de qualitat més oblidada per les emissores musicals. Un petit tast de l'espai el trobareu a continuació i el podreu escoltar tots els dilluns d'11:00 a 12:00 del matí i dijous de 14:00 a 17:00 de la tarda al dial 107.9FM.

TOP SOBREMUSICA

Un dia més t'oferim la possibilitat d'escoltar fragments dels nostres programes. Avui és el torn de l'espai musical de Gerard Garcia, el Top Sobremusica. El col·laborador més jove de Ràdio Gandesa repassa cada dia, de dilluns a divendres, els èxits pop del moment.




Recordeu també que podeu votar les vostres cançons preferides enviant un correu electrònic a topsobremusica@gmail.com

Tos esarem esperant!!

divendres, de febrer 08, 2008

SUPLEMENT 1 LA LETERA (IES TERRA ALTA)

L'espai amb lletres de Ràdio Gandesa, La Letera, té una edició setmanal especial que hem anomenat La LETERA SUPLEMENT. En aquests espais els locutors i editors son els alumnes de 1r d'ESO de l'IES Terra Alta que cada setmana ens ofereixen els seus treballs literaris en llengua castellana i les seves preferències musicals.

La primera edició d'aquest programa va ser conduit per l'Andreu, el Joan, la Tània, l'Aleix, en Pau, l'Ariadna i el Martín. Ens parlen dels seus respectius pobles (Horta de Sant Joan, Arnes, Bot i Batea) i us oferim la possibilitat de poder sentir la seva col·laboració a través del nostre bloc.

Així ens assegurem que els seus familiars i amics poden gaudir de la seva experiència radiofònica tenint en compte que Ràdio Gandesa no té cobertura a tota la Terra Alta.

Esperem que ho gaudiu i, sobretot, que us en sentiu orgullosos!

Gràcies als 7 i a Lluís Fernàndez, el seu professor i col·laborador de RG per la seva iniciativa.

Aquest és el podcast de la introducció del programa el Suplement 1 de La Letera amb el Lluís, conductor de l'espai, i l'Andreu, d'Horta, com a primer col•laborador.



Segona intervenció al Suplement 1 de La Letera. Tos presentem a la Tània, d'Arnes.



És el torn ara del Joan, d'Horta. Recordem que us estem oferim en podcast els fragments del programa Suplement 1 de La Letera realitzat per alumnes de 1r d'ESO de l'IES Terra Alta.



Aquest és l'Aleix de Bot que seguiex amb les descripcions d'alguns dels pobles de la Terra Alta.



I tornem a Horta perquè és el torn ara del Pau.



De nou una veu femenina. L'Ariadna de Batea.



I per finalitzar la simpatia d'en Martín que ens explica, en vers, les avantatges de viure a un poble petit com el seu, Arnes.



Esperem que us hagi agradat i aviat posarem a la vostra disposició la segona edició del Suplement La Letera amb altres alumnes de 1r d'ESO de l'IES Terra Alta.

dijous, de febrer 07, 2008

programa LA LETERA




Aperitiu del programa dirigit i produit per Lluís Fernàndez
Cada divendres i dimecres a les 22:00hores i cada dimarts a le 17:00, guadeix-lo a Ràdio Gandesa 107.9FM

SERVEI DE NOTÍCIES PODCAST

El blog de Ràdio Gandesa té des d'avui un nou servei de podcast amb el que us oferirem peces de la nostra informació i de la nostra programació.

A continuació podreu escoltar el primer podcast amb informació referent a la reunió realitzada ahir entre els alcaldes que demanen la prolongació de l'A-68 per Gandesa.

Volem agrair sobretot al bloc de l'ebresfera (http://www.ebresfera.cat/), la informació sobre l'us dels podcast.

PRIMER INFOPODCAST DE RÀDIO GANDESA



Notícia sobre la reunió de Gandesa, Mòra d'Ebre, Falset, Calaciet i Alcanyís, dimecres 6 de febrer, a Gandesa. Tema autovia A-68

SOS Aragó

Les alcaldesses de Calaceit, Rosa Doménech, i d’Alcanyís, Amor Pascual s’han reunit amb l’alcalde de Gandesa, Miquel Aubà, el 1r tinent d’alcalde de Móra d’Ebre, Josep Solè i Biosca i el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Falset, Jaume Capdevila, aquest dimecres a Gandesa, i s’han compromès a fer intervenir al Govern d’Aragó en la tria del traçat de la sortida al mar Mediterrani de la futura A-68. Domènech i Pascual concertaran una reunió amb Marcelino Iglesias, president del Govern d’Aragó per implicar, així, aquesta comunitat autònoma i evitar que la decisió sobre els traçats no perjudiqui cap territori.

Sobre la taula del Ministeri de Foment hi ha l’opció de Morella fins a Vinaròs i la de Gandesa i Móra d’Ebre fins a Tarragona i actualment s’estan realitzant els estudis pertinents. En aquesta reunió els cinc ajuntaments s’han proposat també reunir-se amb el futur ministre o ministra, sorgit dels resultats de les properes eleccions generals, per demanar que el govern no descarti cap de les dues opcions i que es faci una doble prolongació cap al mar des de Valdealgorfa. Entre els compromisos assolits entre Aubà, Solé Biosca, Capdevila, Domènech i Pascual també hi ha la creació d’un òrgan comú que involucri als sectors econòmics d’aquesta zona interior per impulsar el desdoblament de la N-420 i s’han marcat l’estiu per haver assolit aquests tres punts.

dimecres, de febrer 06, 2008

ENLLESTINT ELS CI TERRALTINS


El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre ha volgut donar un fort impuls aquests dos últims mesos a tres dels centres d'interpretació sobre la Batalla de l’Ebre de la Terra Alta que queden pendents d'executar. La idea és tenir-los llestos ja sigui durant l'estiu o a la tardor. Per això aquest mes de gener, s’ha licitat el condicionament i la museïtzació del centre "Hospitals de Sang" de Batea, el projecte d’adequació del centre "Les Unitats Internacionals" de La Fatarella i el passat dilluns, 4 de febrer, la Junta General del COMEBE va acordar licitar el projecte del centre "Soldats a les Trinxeres" de Vilalba dels Arcs.
Tots tres projectes disposen ja dels edificis construïts i haurien d'entrar en funcionament abans d’acabar l'any. La licitació de tots aquests projectes s’ha fet amb un pressupost de gairebé 600.000 euros i només queda pendent la licitació de la museïtzació del centre de la Fatarella que disposa d’un guió redactat per l’historiador Francesc Bonamusa.
El conjunt de centres es completa amb el centre del Pinell de Brai "Les Veus del Front", que està en funcionament des del març de 2005, i el centre "115Dies" de Corbera d'Ebre, on s'està acabant d'implantar la museografia i que s'inaugurarà el proper 25 de juliol, data de la commemoració del 75è aniversari de l'inici de la Batalla de l'Ebre. El centre de Corbera, amb un inversió d’un milió d’euros, serà el centre neuràlgic i el punt de sortida de les visites als espais de la Batalla de l’Ebre de la Terra Alta.

IDENTIFICACIÓ DE FOTOGRAFIES

NOTICA Diari de TARRAGONA (a. caralt)
Arnes rescata el pas de l'exèrcit italià

L'associació La Bresca inicia la identificació de centenars d'imatges preses a la Terra Alta per un legionari italià durant la Guerra Civil

L'any 1992 una ciutadana de Vipiteno (Itàlia), Samantha Schneider, va descobrir casualment una caixa de fusta al costat del contenidor de les escombraries amb més de 4.000 fotografies de la Guerra Civil Espanyola. Aquest material extraordinari i inèdit era obra de Wilhelm Schrefler rebatejat com a Guglielmo Sandri (1905-1979), un soldat nascut a la regió avui italiana del Südtirol allistat al Corpo Truppe Volontarie (CTV), la força italiana enviada per Mussolini per ajudar Franco.
Després d'ordenar i classificar les imatges, Schneider va lliurar la col·lecció a l'Arxiu Provincial de Bolzano. A la primavera del 2005 el Museu d'Història de Catalunya, assabentat de l'existència del catàleg, es va posar en contacte amb l'arxiu italià. Fruit de la col·laboració, entre juny i setembre de 2007 la institució catalana va exposar a Barcelona una primera col·lecció amb poc més d'un centenar de fotografies. El membre de l'Associació Cultural La Bresca d'Arnes, Francesc Martínez, va visitar-la. «Hi havia dues o tres imatges localitzades a Arnes», recorda. No eren, però, les úniques, el tinent de la divisió Littorio del CTV havia arribat a Espanya al febrer de 1937 i no va marxar fins al maig de 1939. Va participar, doncs, en quasi totes les accions militars dels feixistes italians a Espanya, entre elles la Batalla de l'Ebre.
L'entitat es va posar en contacte amb els organitzadors i van obtenir el compromís que la col·lecció s'exposarà a Arnes l'11 d'octubre i el 9 de novembre al Casal Municipal. «Però volien anar més enllà, van demanar tot l'arxiu fotogràfic digitalitzat per poder identificar el màxim d'imatges», diu Martínez. Aquesta recerca ha permès fins ara localitzar l'indret exacte on Sandri va captar 150 fotografies, «i creiem, a més, que entre la zona de Terol i les Terres de l'Ebre hauria realitzat fins a 400 imatges més».
Fins ara, l'associació ha identificat imatges d'Arnes, on es van instal·lar les forces italianes, Horta de Sant Joan, Queretes, Calaceit o Vallderoures, «no són imatges de primera línia de foc, les fotografies mostren soldats italians a la rereguarda, la vida dels veïns o l'aspecte que tenien els pobles rurals de la zona», afegeix. L'entitat vol organitzar una exposició paral·lela tot comparant les històriques fotografies amb els escenaris actuals on es van captar. En les properes setmanes, els membres de l'entitat es traslladaran a diversos pobles de la Terra Alta i el Matarranya per continuar el treball d'identificació i demanar l'ajut dels veïns.